Iedereen verdient op zijn tijd een goed moment van ontspanning en een massage is hiervoor uitermate geschikt. Het ontspant lichaam en geest, waardoor je even weg bent van de stress van alledag. Voor iemand met kanker is dit misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend.
Mensen met de ziekte kanker komen terecht in een emotionele achtbaan. Er komen enorm veel dingen op hen af, waarvan ze het bestaan niet wisten of konden vermoeden.
De wereld wordt ineens heel klein en concentreert zich op het eigen lichaam. In de periode van onderzoeken, diagnose en behandelingen worden mensen met kanker voornamelijk functioneel aangeraakt, dat wil zeggen met een medische en/of verzorgende intentie.

In de fase van behandelingen hebben de mensen juist grote behoefte aan "aanrakingen met aandacht". Massage bij kanker is zo'n "aanraking met aandacht". Aanraken alleen helpt al tegen pijn en tegen een slechte stemming. Dat bleek uit een studie die in september 2008 in een tijdschrift voor internisten gepubliceerd werd.
Het is opvallend dat een heel zachte aanraking of lichte streling al zoveel doet. Het lichaam maakt hierdoor bepaalde hormoonstofjes aan, waardoor iemand zich veel prettiger zal voelen.
Massage en aanraken zijn simpele zaken, die geen bijwerkingen hebben! Raak ook je naasten met een nare ziekte wat vaker aan. We zijn zo vervreemd van aanraken, maar het ontspant direct! Gelukkig wordt dit de laatste tijd langzamerhand meer en meer ingezien…

Een zachte aanpak is belangrijk, want het lichaam is al in onbalans. Je wilt die balans niet nog verder verstoren. Door massage kunnen allerlei lichamelijke functies weer beter gaan werken. Massage heeft op verschillende manieren een positief effect. Om te beginnen op lichamelijk niveau. Pijn, spanning en angst veroorzaken stress. Deze stress komt vervolgens tot uiting via je lichaam: je spant je spieren aan, je ademhaling wordt oppervlakkiger, je hart gaat sneller kloppen en je adrenalineproductie stijgt. Massage helpt om deze stress-spiraal te doorbreken en werkt ontspannend. De bedoeling van deze massage van langzame, zachte massage streken, is wat ontspanning en comfort geven waarbij de ziekte en alles wat daarbij hoort, even vergeten kan worden. Deze ontspanning zorgt ervoor dat je je minder angstig voelt, dat je stress afneemt en de pijn mogelijk ook minder wordt.
Daarnaast heeft massage een positief effect op psychisch en emotioneel niveau. Tijdens een massage staat namelijk niet het zieke deel van je lichaam centraal, maar jij als persoon, met als gevolg dat je je mogelijk prettiger voelt. Je bent op een positieve manier met je lichaam bezig, waarbij massage kan helpen om te ontspannen en tot rust te komen.
Op deze manier heeft het een positief effect op je algehele gevoel van welbevinden.

Mensen met kanker die te ziek zijn om in mijn praktijk te komen bezoek ik daar waar zij zich bevinden. Dan kan thuis maar ook in een verpleeg unit zijn.
De massages die ik geef zijn niet therapeutisch, zoals bijvoorbeeld bij de behandeling van lymfe-oedeem. Hier zijn speciale therapeuten voor. Wel houd ik er natuurlijk rekening mee als iemand last van deze bijwerking heeft.

Ga naar boven